Bureau publicatie

Wiv-onderdeloep

laat je niet meeslepen

In het kader van het referendum 2018 rond de Wet informatie en inlichtingendiensten (Wiv) heeft stichting Lokale Onderzoeksjournalistiek subsidie gekregen van de referendum-commissie voor een neutrale campagne. Onderzoeksjournalist Wil van der Schans schreef een essay getiteld 'Laat je niet meeslepen' en heeft tijdens zijn onderzoek naar de werkwijze van de inlichtingendiensten onder de nieuwe wet (Wiv) podcasts, video's en artikelen gepubliceerd.

Lokaal
Onderzoeksjournalisten Peter Mom en Marco de Lange deden, gebruik makend van de beschermde werkomgeving van het Bureau voor Lokale Zaken, onderzoek naar de Regionale Inlichtingen Dienst (RID). Bij binnenlands opereren van de AIVD spelen naast de dienst zelf twee organisaties een grote rol: de inlichtingendiensten van politie en Koninklijke Marechaussee en de Contra Terrorisme Infobox (CT Infobox). Eerst de inlichtingendiensten. Die zijn het eerste decennium van deze eeuw in omvang verdubbeld en soms verdriedubbeld.

Ze worden wel omschreven als de ‘ogen en oren‘ van de geheime dienst in de samenleving. In een ook wel gebruikte typering vormt ‘haarvaten van de samenleving’ het kernbegrip. De politie staat midden in de maatschappij en weet dus het beste wat in steden en dorpen, in wijken en buurten omgaat, is de gedachte. De inlichtingendiensten zijn de lokaal en regionaal vooruitgeschoven posten van de geheime dienst. Lees het volledige artikel hier.

We schieten in de stress als het gaat om radicalisering
Twee studenten van de Hogeschool Ede (CHE) werken ook binnen het onderzoeksplatform van het Bureau voor Lokale zaken aan onderzoek en leveren feedback aan de ontwikkelaars over de werking van het platform. Zij doen onderzoek naar de subsidie die verstrekt is door de overheid aan gemeenten om radicalisering tegen te gaan. Wie heeft er subsidie gekregen en wat is daar mee gebeurd, hebben de projecten enig effect gehad? Wij hebben hun bevindingen gepubliceerd op wiv-onderdeloep en op de website van het Bureau: