Videoproducties en nieuws van verschillende media over onderzoeksjournalistiek en videohandleidingen voor journalisten.

Lezing

Drew Sullivan van OCCRP over de staat van de onderzoeksjournalistiek en de komende 10 jaar.

tv

Onderzoek

Bellingcat is een internationaal burgerjournalistiek netwerk. De journalisten maken onder andere gebruik van online bronnen, zoals sociale media. Ze onderzoeken politieke conflicten en corruptie. Daarbij gebruiken ze de nieuwste technologieën. Geen dure software, maar crowdsourcing en open source bronnen en hulpmiddelen.’Bijvoorbeeld een onderzoek dat ging over de internationale luchtaanvallen in het Midden-Oosten: an American airstrike on a mosque in Syria. 

Bekijk Bellingcat – Truth In A Post-Truth World

Sinds de decentralisatie in 2015 krijgen gemeenten veel meer taken, terwijl er voor lokale onderzoeksjournalistiek juist steeds minder geld is. Wie controleert en ontmaskert de graaiende gemeenteraadsleden, de winstbeluste wethouders, de lokale Henry Keizers van Nederland? Om antwoord te krijgen op deze en andere relevante vragen gaat Follow the Money in gesprek met wetenschappers, journalisten en andere mensen uit het veld. Want hoe groot is het probleem eigenlijk? En moeten we kritische regionale journalistiek nieuw leven inblazen?

Wie maakten in 2017 de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen? Tijdens de Avond van de Onderzoeksjournalistiek reikte de VVOJ De Loep 2017 uit aan de journalisten die zich vorig jaar hebben onderscheiden met opmerkelijke publicaties, uitzendingen en digitale dossiers.