Bureau nieuws

Apache en Bureau voor Lokale Zaken slaan handen ineen

apache

De Vlaamse nieuwssite Apache maakt als eerste externe redactie gebruik van de beveiligde werkruimte die het Nederlandse Bureau voor Lokale Zaken ontwikkelde. Dankzij een subsidie van het Vlaams Journalistiek Fonds trekt Apache een jaar lang rond vier thema’s de regio in.

Het gloednieuwe Vlaams Journalistiek Fonds selecteerde eind december elf innovatieve projecten, waaronder Apache Lokaal. Apache, dat al langer aandacht besteedt aan lokale uitzoekjournalistiek, onderzoekt de komende weken met burger(journalisten), experts en beroepsjournalisten de uitverkoop van publieke gronden en gebouwen in het Vlaanderen. Woensdag werd een eerste publieksoproep gelanceerd.

Een dergelijke vorm van participatieve journalistiek kan evenwel niet zonder een goede communicatie en een gedeelde werkruimte. Apache keek daarvoor naar Bureau voor Lokale Zaken. Dankzij het Digital News Innovation Fund van Google, ontwikkelde de Stichting Lokale Onderzoeksjournalistiek, eerder al een (VPN) beveiligde werkruimte. In die omgeving kunnen burger(journalisten), experts en beroepsjournalisten informatie uitwisselen en opslaan, werkmethodes delen, in discussie treden en samen aan de slag gaan tot het eindproduct.

Samenwerken loont
Samenwerking is de sleutel voor het versterken van lokale onderzoeksjournalistiek, meent Pim Peterse, directeur van de Stichting Lokale Onderzoeksjournalistiek. Via het samenwerkingsplatform werkt hij onder meer aan het project Rijnlandroute in Leiden. 'We hebben meerdere Wob-verzoeken uitgezet bij lokale overheden, dat levert straks een enorme veelheid aan documenten op die we in het platform kunnen ontsluiten in een overzichtelijke documentstructuur. De journalisten kunnen in het dossier grasduinen en samen schrijven aan de artikelen en scenario's voor de podcasts.'
 
De kiem voor het platform werd vier jaar geleden gelegd toen duidelijk werd dat lokale (onderzoeks)journalistiek in Nederland te lijden had onder bezuinigingen op lokale redacties.  Op de Europese journalistenconferentie Dataharvest, tijdens een ronde tafel bijeenkomst over lokale onderzoeksjournalistiek, deelde Peterse zijn ideeën met journalisten van The Bristol Cable en Bureau Local. Ook hier bleek dat samenwerking de sleutel is voor het versterken van de lokale journalistiek. Samen met onderzoeksjournalist Wil van der Schans ontwikkelde Peterse het platform dat vorig jaar in gebruik is genomen. 'We bieden een digitale redactieruimte die op maat gemaakt kan worden naar de wensen van de redactie.' aldus Peterse.  'Het vergt wel een andere manier van werken, journalisten zijn vaak niet gewend informatie te delen en houden vast aan hun eigen werkwijze, dat is logisch, we proberen alle communicatie binnen het platform te houden, maar dat lukt niet altijd.

Apache kwam met Bureau Lokale Zaken in contact op de Europese journalistenconferentie Dataharvest 2017 en de VVOJ trainingsdag Lokale en Regionale Onderzoeksjournalistiek 2018. “In het voorjaar van 2018 werkten we met jonge journalisten van StampMedia aan een gezamenlijk project rond mandaten en vergoedingen van lokale politici, maar al snel verdronken we in eindeloos gemail en ongeordende data”, zegt Steven Vanden Bussche, journalist bij Apache. “Het sterkte me in mijn overtuiging dat er bij toekomstige samenwerkingen via een gedeeld platform gewerkt moest worden. We kijken met spanning uit naar de meerwaarde van het samenwerkingsplatform voor Apache Lokaal.”

Lees ook:
- Online samenwerken, maar dan veilig: een digitale werkomgeving voor onderzoeksjournalisten
(SvdJ)
- Wat kun je doen in de digitale werkomgeving?
- Veelgestelde vragen