Persbericht VVOJ
Programma VVOJ-conferentie online
Welke impact heeft diepgravende journalistiek op maatschappij, bestuur en politiek? Maar ook de impact van het vak op de journalist zelf en op onze bronnen komt aan bod. En vanzelfsprekend die op onze lezers, kijkers en luisteraars. Daarbij proberen we ontwikkelingen in de tijd te duiden. Van het aloude objectiviteitsadagium, met de journalist als onaantastbare autoriteit, naar een beroepspraktijk waarin transparantie en rekenschap afleggen vanzelfsprekender worden. En waarin meer en meer collega’s een grotere persoonlijke betrokkenheid aan de dag leggen. Vergroot deze veranderende beroepshouding op haar beurt weer de impact van ons werk?
Conferentie HIGHLIGHTS
Gratis geld: Hoe gaan het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek en het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten de miljoenen besteden die zij extra hebben gekregen voor het stimuleren van onderzoeksjournalistiek? En wat kunnen het Fonds Pascal Decroos en het Journalismfund.eu voor journalisten betekenen? Een sessie over het financieren van je onderzoek.
Op trollen jagen, hoe doe je dat? Annelies Botjes en Tijl van Huijkelom (VPRO) gaan het uitleggen.
Nieuws voorspellen door anticiperen: Als je systematisch nadenkt over ontwikkelingen binnen je specialisatie, word je gevoeliger voor signalen die net boven de dagelijkse ruis uitkomen. Je ziet het nieuws aankomen en dus kun je eerder met je onderzoek beginnen. Een lesje anticiperende journalistiek van Dick van Eijk (NRC) en Nico Kussendrager.
Chatbots: De redactiekamer automatiseert in rap tempo. Nu al is het mogelijk korte berichten en verslagen met behulp van data en templates automatisch te genereren. Over enige tijd worden zelfs die templates automatisch opgesteld, zo is de verwachting. Chatbots nemen bovendien een deel van het interviewwerk over…
Nieuwe technologie en de keerzijdes: Joost Schellevis (NOS) en Daniël Verlaan (RTL Nieuws) lichten dagelijks tegels en laten zien hoe je op een snelle nieuwsvloer structureel onderzoek kan doen naar nieuwe technologie en de keerzijdes daarvan.
Presenteer je onderzoek - meld je aan tot uiterlijk 10 oktober a.s.: Tijdens de VVOJ conferentie op 9 en 10 november in Antwerpen is er de mogelijkheid om je onderzoek van afgelopen jaar te presenteren aan je collega’s. Er zijn vier ‘Etalage’ workshops waarin plaats is voor twee presentaties, dus samen acht. Wil je meedingen naar één van die acht plaatsen? Meld je dan aan door een mailtje te sturen naar bureau@vvoj.nl. Geef daarin kort weer waar je onderzoek over ging en waarom je denkt dat het interessant of leerzaam is voor anderen. Graag ook je naam en contactgegevens (er is plaats voor één spreker per presentatie).
Meer informatie is te vinden de op de conferentie website.