Nieuwe bevoegdheden

De Tweede Kamer debatteert binnenkort over de nieuwe wet Ondermijning. Voorheen waren termen als overlast, leefbaarheid, en veiligheid de trefwoorden als het om criminaliteit ging, nu is het modewoord:  ondermijning. Burgemeesters krijgen straks in de nieuwe wet een forse uitbreiding van hun bevoegdheden. Maar de burgemeester als crime fighter is helemaal geen goed idee zeggen critici. Hoe kwam de term ‘ondermijning’ zo succesvol op de politieke agenda?

Door: Lejo Siepe en Willem de Haan

Bureau publicatie

Onderzoeksjournalist Wil van der Schans maakt een aantal podcasts over de Wet inlichtingen en veiligheidsdiensten.Wat is het nut en noodzaak van de inlichtingen- en veiligheidsdiensten? Wat is nationale veiligheid? En over de politieke invloed op de diensten. 

Van Bureau Amsterdam

pastei

Al researchend ontmoeten Ingrid de Groot en Joost Wilgenhof kleurrijke bezoekers in diverse buurthuizen. Shirley is een regelmatige bezoeker van Buurthuis Gein. Ze kletst met iedereen en houdt van koken en lekker eten.

Ze heeft al eens gekookt in het buurthuis, maar moest er vanwege rugklachten mee stoppen. Toch zou ze het wel weer willen oppakken.

Bureau Bronckhorst

klei

Een radiodocumentaire over belangenverstrengeling in de gemeente Bronckhorst.

Herman Stapelbroek is een betrokken burger die na zijn pensioen de politiek in gaat. Hij wordt lid van Gemeente Belangen Bronckhorst, maar zijn politieke carrière is van korte duur. Nadat Stapelbroek de burgemeester attendeert op een mogelijke integriteitsschending van een ambtenaar, wordt hij zelf onderwerp van een integriteitsonderzoek en schuldig bevonden.