Mediafonds
Het Leids Mediafonds heeft in zijn najaarsronde 2019 in totaal ruim 94.000 euro subsidie toegekend aan zes journalistieke projecten. Het zwaartepunt ligt dit keer op geschreven journalistieke producties met een maatschappelijke of politieke context. Opvallend is dat er ook een groot datajournalistiek project van start kan gaan dankzij het mediafonds: de ‘Woonitor’, die op grond van open data tot op straatniveau een beeld gaat geven van het woon- en leefklimaat in Leiden.
Scenarios voor onderzoeksprojecten
Plannen en geld
Onderzoeksjournalistiek is geen verdienmodel. Langdurig onderzoek kost veel geld, maar is wel noodzakelijk om gedegen onderzoek te doen naar misstanden in de samenleving. De onderste steen boven halen, niet alleen de tegels lichten. Hieronder vertel ik hoe we dat willen aanpakken. Maar belangrijker is dat we hulp nodig hebben. Het Bureau voor Lokale Zaken doet onderzoek met incidentele subsidies van het Leids Mediafonds (RijnlandRoute) en Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten (Project Westergasfabriek). Maar dat is niet voldoende om al onze plannen uit te voeren.
Persbericht Leids Media Fonds
Het bestuur van het Leids Mediafonds (LMF) is teleurgesteld over het besluit van het Leidse college van burgemeester en wethouders om de subsidie voor versterking van (onderzoeks)journalistiek in en om Leiden terug te brengen van 250.000 euro naar 100.000 euro. Het fonds bestaat net anderhalf jaar en heeft juist een tweede ronde van aanvragen achter de rug.
Persbericht Fonds BJP
Het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten (Fonds BJP) komt begin volgend jaar met een nieuwe Regeling Talentontwikkeling voor onderzoeksjournalisten. Het gaat om twee beurzen die de kwaliteit van onderzoeksjournalistiek in Nederland duurzaam versterken door middel van expertise-bevordering en training-on-the-job van journalistiek onderzoekstalent.
Smerige Lokale Zaken
Persbericht
Van Bureau Rotterdam